8 éves a Fibula

2012. október 27-én jelent meg Marosfelfalu újságának, a Fibulának az első száma. Már az elején tisztában voltunk, hogy nagy fába vágtuk a fejszénket, de odaadással és kemény munkával sikerül megvalósítanunk tervünket.

Egy faluújság kiadásának az ötlete felmerült bennem több mint 2 évvel azelőtt, hogy a jelenlegi kiadvány napvilágot látott volna. 2012 őszén bemutattam az ötletet az akkori alpolgármesternek, aki támogatta azt, és ő lett az ingyenesen kiosztott újság megírásában és nyomtatásában a fő támogató.

Miért Fibula? 1924 tavaszán, a pala kitermelése során a téglagyár melletti bányából egy bronz letétet találtak, amely i.e. a XII. századból való. A legszebb darab, az akkori művészet egyik legtökéletesebb képviselője egy bronzkori fibula, bross, amely Maros megye jelképévé vált, megjelenik a megye és Marosfelfalu község címerén, a bronzkorban egy katonai kitüntetés lehetett, 2001-től viszont a „Marosfelfalusi Fibula” Maros megye legrangosabb kitüntetése, amelyet tudósok, kulturális tevékenységet folytatók, tanárok kapnak, akik az idők folyamán határozottan segítették megyénk hírnevének terjedését az országban és országhatárokon túl.

Az eddig megjelent 32 számban olyan témákat érintettünk, mint az oktatás, iskola, a falu történelme, helyi választottjaink tevékenysége, sport, választások, események, fesztiválok, közösségi ügyek, mezőgazdaság, adók és illetékek, hírdetések, közegészségügy, egyház, egyéb forrásokból átvett cikkek, saját költeményeket publikáltunk, az olvasók kérdéseire válaszoltunk. Röviden, megpróbáltunk érinteni minden Felfaluhoz kapcsolodó témát.

Bár a legnagyobb kihívás a cikkek megírása és begyűjtése, az eddigi 32 számban összesen 190 cikket tettünk közzé. Akik idejüket áldozták cikkek írására: Morar Mihai (81 cikk), Rácz István (51), Târnăvean Angela (14), Kovács János (6), Cioată Adrian Viorel (4), Papp Szabolcs (2), Rácz Annamária (2), Balla Levente (2), Zsigmond-Székely Edit (1), Pál Dorottya (1), Kovács Hajnal (1), Rácz Floréán-Ákos (1), Szekeres Ferencz (1), Mariș Mircea (1), Micu Claudia Delia (1), Dobos Flavia (1). Köszönjük nekik a segítséget, és reméljük, hogy támogatni fognak a jövőben is.

Az újság fennállása alatt számos megjelenés-változáson ment keresztül, de soha nem veszítette el hivatását, hogy tájékoztassa Marosfelfalu polgárait arról, mi történik a faluban, ahogy szlogenünk mondja: “Felfaluról Felfalunak”. Az olvasókkal való jobb kapcsolattartás érdekében honlapot működtetünk, http://fibula.uv.ro, ahol egy archívum is található az eddig megjelent összes számmal és e-mail címünk is van, fibula2012@yahoo.com.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük