Könyv Marosfelfaluról

“Egy falu az Erdélyi Medence szélén, a Kárpátok lábánál. Egy archeológiailag, történelmileg és vallásilag egyaránt fontos település. Egy etnikailag nagyon változatos közösség. Kultúrák ötvöződése. Hagyományok, szokások sokszínűsége. Ez Felfalu, a szülőfalum.”

Az idézett szavakkal kezdi a szerző az első Marosfelfaluról megjelent könyvet. A kötet teljes egészében felfalusi munka, mivel a tördelés, borítóterv, fényképek készítése kizárólag a szerző munkája, a felelős kiadó pedig Baki Sándor, ugyancsak Felfalu szülöttje.

A könyv 2018. szeptember 28-án volt bemutatva a XII. Marosfelfalusi Gyöngykoszorú Néptánctalálkozó megnyitóján, amikor Dénes József, nyugalmazott történelem- és földrajztanár, volt iskolaigazgató mondott néhány gondolatot a könyvről a jelenlévőknek.

Ahogy a címe is mutatja, a szerző nem a teljességre törekedett, valójában nem nevezhető falumonográfiának, sokkal inkább zsebmonográfiának.

A könyvben olvashatunk a falu nevének kialakulásáról az idők folyamán, Felfalu földrajzáról, történelméről, hagyományairól, részletes adatokat tudhatunk meg a falu lakosságáról, közigazgatásáról. Egy részletes térkép is helyet kapott benne, amelyen a helyi intézmények, nevezetességek szerepelnek illusztrációkkal.

A könyv talán legértékesebb fejezete egy önéletrajzi részlet, amely leírja a felfalusiak második világháború előli menekülését egy 15 éves fiatal szemszögéből. Részletes leírást kapunk a frontvonal közeledéséről és az azt megelőző időszakról, a szekérkaraván útnak indításáról, a menetelés nehézségeiről. A sorokat olvasva szinte magunk elé tudjuk képzelni a menekülttábor viszontagságait, a hazatérés veszélyeit. Hátborzongató érzések töltenek el a hazaérkezésről és az azt követő időszakról olvasva.

A könyv magyar és román nyelven is megjelent.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük