Az RMDSZ 6 minisztériumba jelölt államtitkárokat

A Szövetségi Állandó Tanács keddi ülésén hat minisztériumba nevesítette államtitkárait.

  • Kallós Zoltán – Oktatási minisztérium
  • Demeter András István – Kultúrális Minisztérium
  • Oltean Csongor – Ifjúsági és Sportminisztérium
  • Szép Róbert – Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti minisztérium;
  • Hegedüs Csilla – Európai Alapok Minisztériuma
  • Makkai Péter – Munkaügyi Minisztérium.

Makkai Péter János 49 éves református lelkész, a Sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány fogyatékkal élők, gyermekjóléti és családsegítő ágazatának igazgatója. Nevéhez fűződik az Írisz Ház – fogyatékkal élők számára létrehozott intézményrendszer –, a nappali foglalkoztató, védett műhelyek, speciális munkaközvetítő iroda, szociális vállalkozások, védett lakás, számos, fogyatékkal élők társadalmi elfogadását elősegítő helyi és nemzetközi rendezvény, valamint a Kovászna megyei, nehéz sorsú gyermekek délutáni oktatását és támogatását szolgáló programok kiépítése. Szociális érzékenysége hitbeli elkötelezettségéből és nagycsaládos hátteréből származik. Házas, három felnőtt gyermeke és egy unokája van

Hegedüs Csilla  az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke, 2019 óta a Szövetség szóvivője. Volt kulturális államtitkár, 2014-ben rövid ideig kulturális miniszter és miniszterelnök-helyettes. Számos kisebbségi, illetve nyelvi jogokkal kapcsolatos árnyékjelentés összeállítója. 2001 óta vezeti a bonchidai Bánffy-kastély felújítását, emellett oktatási és kulturális programok szervezője. Több mint tíz európai uniós támogatásból megvalósított programot koordinált, amelyben számos EU-s tagállamból származó partnerrel dolgozott együtt.  2008-ban a bonchidai Bánffy-kastélyban végzett értékmentő munkájáért Europa Nostra Nagydíjban részesült az általa vezetett program. 2012-től napjainkig a brüsszeli központú Európai Örökség cím zsűritagja, 2020 márciusától a Budapesti Európa Stratégia Kutatóintézet (ESKI) kutatója.

Szép Róbert a Vadászati és Hegyvidéki Erőforrások Kutató és Fejlesztő Intézetének igazgatója és egyben vezető kutatója. 2011 óta egyetemi oktató a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai karán, 2017 szeptemberétől a Pécsi Tudományegyetem Kémia Doktori Iskolájának doktori témavezetője, valamint 2018-tól a Nemzeti Környezetvédelmi Kutatási és Fejlesztési Intézet vezető kutatója. 2014-től 2019-ig a romániai Országos Környezetvédelmi Őrség főtitkár-helyettese, ahol a szennyezés, a biodiverzitás és a védett területek ellenőrzésével foglalkozó főigazgatóság, illetve a Szintézis, Módszertan és Eljárások Igazgatóságának felelőse. 2012 és 2014 között a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség Légminőség és Megfigyelő Laboratóriumának vezetője volt. 

Oltean Csongor 32 éves, közgazdász. Medgyesen született, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Kereskedelem, turizmus és szolgáltatások gazdaságtana szakán végzett. Jelenleg Sepsiszentgyörgyön él. Több mint 12 éve tevékenykedik az ifjúsági szférában az RMDSZ partnerszervezeteiben: SMDSZ – Sepsiszentgyörgyi Magyar Diákszövetség, HÁRIT – Háromszéki Ifjúsági Tanács, jelenleg pedig a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnökeként. 2018 óta a MIÉRT javaslatára az RMDSZ ifjúsági ügyvezető alelnöke. Első kézből ismeri, van rálátása az ifjúsági szervezetek mindennapjaira és azok problémáira. Nagyon jó kapcsolatot ápol a román ifjúsági szervezetek vezetőivel (CTR – Consiliul Tineretului din România), illetve a román politikai pártok ifjúsági szervezeteivel, akikkel évek óta több közös projektben dolgozott együtt. Jelenleg több mint 300 erdélyi magyar ifjúsági-, egyetemista- és diákszervezettel van napi kapcsolatban, amelyekkel közösen fiataloknak szóló programokat szerveznek: táborokat, képzéseket, karitatív eseményeket, önkéntességet promováló megmozdulásokat. Ugyanakkor több száz fiatalt ösztönöznek a politikai szerepvállalásra Erdély-szerte.

Demeter András István 1992-ben diplomázott a Marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben. Dijonban kulturális menedzsmentet, Temesváron jogot tanult. Színházvezetői elképzeléseit 23 évesen fogalmazta meg, 1993-ban sikeresen pályázott és kinevezték a Temesvári Csiky Gergely Színház élére. 2005–2010 között a román kulturális tárca igazgatójaként, majd kulturális államtitkárként szerzett tapasztalatot az államigazgatás és a jogalkotás terén. Ezt követően átvette a Román Közszolgálati Rádió elnök-vezérigazgatói megbízatását, jelenleg is a vezetőtanács tagja, illetve a Román Közszolgálati Televízió Produkciós Házának vezetője. Mindezek mellett szabadúszó színész, aki rendszeresen látható prózai és zenés színházi előadásokban, filmekben, tv-játékokban.

Kallós Zoltán 1979. december 1-jén született Szatmárnémetiben. Kolozsváron, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem földrajz szakán végzett. Pályafutását 2002-ben földrajztanárként kezdte, majd 2005-től 2017-ig a Szamoskrassói Bem József Általános Iskola igazgatójaként tevékenykedett. 2017 óta helyettes főtanfelügyelőként olyan vezetői rendszer kialakításán dolgozott, amelynek középpontjában az oktatás minőségének javítása állt.  2019-től a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége Szatmár megyei szervezetének elnöke. 2020-ban megyei tanácsosnak választották. Felelősségteljesen vállalta, hogy a közösség megmaradása és a szociális különbségek csökkentése érdekében fog dolgozni.

  • forrás: rmdsz.ro

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük