Újjáélesztenék a marosvásárhelyi futballt

A járványhelyzet és a szükséges dokumentációk késlekedése miatt tavaly nem sikerült használatba adni az FK Csíkszereda által működtetett Székelyföld Labdarúgó Akadémia Marosvásárhely határába tervezett edzőközpontját. Az új sportbázis idén tavasszal viszont megkezdi tevékenységét, és az év végére teljes egészében elkészülhet.

Szondy Zoltán, a Székelyföld Labdarúgó Akadémia és az FK Csíkszereda elnöke csütörtökön délben sajtótájékoztató keretében ismertette az építkezés jelenlegi állását, és egyben bejelentette, hogy a munkálatok második részére is már megvan a finanszírozás, tavasszal pedig edzések lesznek az új edzőközpontban, és nagy reményeket fűznek ahhoz, hogy az év végére a teljes bázist – amely a marosvásárhelyi Víkentelep szomszédságában, Marosszentgyörgy határában található – át tudják majd adni.

A klubelnök emlékeztetett arra, hogy két évvel ezelőtt kapták azt a nemes feladatot, hogy Maros megyében, főképp Marosvásárhelyen próbálják meg feléleszteni a futballt. Ennek megvalósításához öt hektáros telket vásároltak, a céljuk az volt, hogy 2020 nyarára adjanak át egy négypályás edzőközpontot. A koronavírus-járvány mellett a szükséges dokumentáció beszerzése is hátráltatta a munkálatokat, így eddig két, esti világítással ellátott műfüves edzőpályát építettek, a gyep minősége olyan, hogy akár első osztályú mérkőzéseket is lehetne játszani rajta az országban.

forrás: Székelysport.ro

„A telek hátsó részében még építünk egy természetes füves edzőpályát és egy centerpályát, valamint öltözőket és egy kis lelátót is. Arra gondoltunk, hogy mivel az itteni egyesületünk, (a Marosvásárhelyi SE, szerk. megj.) a fejlődést szolgálja, előbb ifjúsági, majd reményeink szerint minél előbb felnőttcsapatot is működtessen, és ezen a sportbázison harmadosztályú mérkőzéseket rendezzünk. Az akadémia ezt a szerepet vállalta fel, és teljesíteni is fogja a közeljövőben” – közölte Szondy Zoltán. Megjegyezte, hogy az edzőközponthoz vezető bekötőút és a vízhálózat egyelőre nem valósult meg a járványhelyzet miatt, de nagyon remélik, hogy a tavasszal ezt is sikerül létrehozni.

A marosvásárhelyi születésű Zsigmond Barna-Pál magyarországi országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, korábbi csíkszeredai főkonzul úgy nyilatkozott, nagy öröm számára, hogy sikerült megszerezni a sportközpont befejezéséhez szükséges forrásokat, így anyagilag nincs semmilyen akadálya, hogy befejezzék a munkálatokat. „Szondy Zoltán évek óta a vállán viseli az erdélyi labdarúgás sorsát, az FK Csíkszereda komoly utánpótlásbázist épített ki, és kiváló eredményeket értek el a romániai futballban. Az akadémiának nagy szerepe van abban, hogy a magyar és a román szövetség közötti viszony soha nem volt olyan jó, mint jelenleg. Reményeink szerint a jövőben több száz gyerek sportol ezen a bázison nemzetiségtől függetlenül”.

Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere úgy fogalmazott, nagy örömmel tölti el, hogy megépül ez a központ, büszkék lehetnek rá, és jól ki kell használják. „Marosvásárhely újjászervezi a sportéletet a Városi Sportklub keretében, a meglévő pályákat már az akadémia rendelkezésére bocsátottuk. Nagyon fontosnak tartom, hogy az akadémia legyen az az „ernyő”, amely alatt a kisebb marosvásárhelyi egyesületek tömörülnek, és felhasználja majd a helyi fiatal tehetségeket, hiszen a városban több mint ezer gyerek futballozik különböző klubokban”. Kiemelte, az az álmuk, hogy egyszer Marosvásárhelynek ismét futballcsapata legyen a hazai élvonalban, és remélhetőleg ezt a Székelyföld Labdarúgó Akadémiával együtt tudják majd fenntartani és támogatni.

A majdani együttesnek az új sportbázison lennének az edzőpályái és a mérkőzéseinek a felújítandó Bölöni László Stadion adhat otthont.

forrás: Székelysport.ro

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük