Mente Fesztivál, a Felső-Maros menti magyar közösségnek dedikálva

2021-ben először kerül megrendezésre a Mente Fesztivál, Felső-Maros menti Magyar Napok, Marosfelfaluban. A fesztivál célja a helyi és egyetemes magyar értékek bemutatása, a magyar közösség identitásának erősítése, a magyar ifjak azon kötelékének szilárdítása, hogy a magyar közösséghez tartoznak. A célok között a helyi turizmus fellendítése is szerepel.

Magyar kulturális szemle

A magyarlakta Felső-Maros menti településen sorra kerülő rendezvény a legnagyszerűbb magyar kulturális értékeket sorakoztatja fel hagyományos és interaktív formában. Történelmi és kortárs értékek kerülnek bemutatásra, művészek és kézművesek.

Felső-Maros mente

A Felső-Maros mente táji elnevezés eredetileg a Szászrégen és Déda között fekvő hat magyar községet jelölte, ma már a Marosvásárhely és Déda között, a Maros két partján, a Mezőség peremén, Székelyföld nyugati határán elhelyezkedő magyar lakosságú falvak vidékét hívják így. A Helikon hazája, gyönyörű néphagyományok és műemlékek bölcsője, természeti kincsek otthona.

Vízió

Bemutatjuk Felső-Maros mente magyar kulturális értékeit, mit jelent magyarnak lenni és a világ számára felmutatni a helyi magyar közösség erejét.

Küldetés

Egy magas színvonalú regionális rendezvény megvalósítása a 6 Felső-Maros menti falu bevonásával. Az 1. Mente Fesztivál betekintést nyújt a magyar művészetbe, kultúrába, zenébe és gasztronómiába. Felső-Maros mentét 3 napig a magyar kultúra központjaként ünnepeljük, amely helyi, regionális és nemzetközi turistákat is idecsalogat. Népszerűsítjük a helyi értékeket, termelőket, művészeket, hogy erősítsük az erős Felső-Maros menti magyar tudatosságot.

Fő célkitűzések

Hozzunk létre egy minőségi fesztivált, amely a Felső-Maros menti magyar közösséget ünnepli.
Változtassuk át Felső-Maros mentét egy élénk helyszínné.
Vonzzunk ide regionális turistákat.
Vonzzunk ide nemzetközi turistákat.
Fokozzuk Felső-Maros mente hírnevét.
Népszerűsítsük a magyar kultúrát a kölcsönös párbeszéd és tolerancia jegyében.

Erősségeink

Legfontosabb a hagyományok és a közösség tisztelete.
Közösségi szervezetként nagyra becsüljük a történelmi, kulturális és közösségi értékeket. Döntéseinket úgy hozzuk meg, hogy ezek fontosságát teljes mértékben szem előtt tartjuk.
A több száz éves helyi történelem és a jelenkori társadalomi helyzet tudata fontos számunkra. Mindezt figyelembe vesszük annak érdekében, hogy egy hosszú életű fesztivált hozzunk létre.

A magyar kultúra fesztiválja

A magyar értékeknek Felső-Maros mentén több száz éves történelme van. Ez egy szilárd alapot biztosít ahhoz, hogy egy különleges magyar fesztivált teremtsünk Erdély szívében.
Olyan egyedi csapatot hoztunk létre, amely tudja:
– Mit jelent egy sikeres kulturális esemény?
– Melyek a kulturális érzékenységek?
– Hogyan kezeljük az inter-kulturális kapcsolatokat?
– Hogyan valósítja meg az I. Mente Fesztivált.
Tudatában vagyunk annak, hogy eltervezett rendezvényünk megvalósítása emelni fogja Felső-Maros mentét, mint turisztikai célpontot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük