Program

A Mente Fesztivál programjai valódi kulturális kincsestárat nyitnak meg!

 • 9:00 - 15:00

  Mente Kupa

  Idén is megrendezésre kerül a Mente Kupa ahol a környékbeli csapatok összemérhetik erejüket és együtt szórakozhatunk egy kis testedzés formájában.
  Idén Június 22.-én 9:00 órai kezdettel várjuk a csapatokat a Marosfelfalusi Focipályán!
  Soks sikert mindenkinek és mindent bele!

  A Mente Kupa focimérközést a fesztivál keretein belül rendezünk meg, hogy összehozzuk és összemérjük a környék különböző csapatait. A rendezvény célja az, hogy az emberek együtt élvezzék a labdarúgás örömét, és közösségépítő élményt nyújtsunk minden résztvevő számára. Az esemény folyamán izgalmas és lelkesítő mérkőzések zajlanak majd, amelyeken a csapatok szurkolói is részt vehetnek, hogy buzdítsák kedvenceiket a győzelemre. A Mente Kupa egy olyan pillanat, amikor az emberek összegyűlnek, hogy közösen élvezzék a sport varázsát és ünnepeljék a focira való szeretetüket

  A részvétel regisztrációhoz kötött!
  Regisztrálni az alábbi telefonszámon lehet:
  (0742) 358 209

 • Karaván Együttes 12:00 - 14:00
  Karaván Együttes

  Karaván gyerekkoncert

  Karaván gyerekkoncert!

  Szeretettel meghívunk és várunk mindenkit a Karaván Együttes koncertjére amely Június 22.-én 12:00 órától kerül megszerevezésre a Marosfelfalusi Focipályán!

  A Karaván együttes előadása egyszerre melengeti meg a gyerekek és a felnőttek szívét egyaránt.

  A megzenésített gyermekverseket és saját szövegű dalokat előadó kolozsvári együttes fellépéseivel elsősorban gyermekeknek kedveskedik, de a felnőtt közönség is érdeklődve kapcsolódik a műsorhoz. A jókedv, a móka és zenei élmény mellet a zenekar alapvető emberi értékeket, szépérzéket, jóízlést, valamint a gazdag magyar nyelvet hivatott megőrizni és továbbadni.

  A magyar népies, etno, folk-rock műfajban írt vidám hangzásvilág, az ember- és természetközeli dalok táncra perdítik az aprókat, fejlesztik ritmusérzéküket, szókincsüket és fantáziájukat.

  Tagok:

  Békési Zsuzsa – ének, melodika, glockenspiel

  Békési Attila – ének, gitár

  Imecs Tamás – ének, gitár, ukulele

  Simon László – basszusgitár

  Szénási Zoltán – ritmushangszerek

 • 12:00 - 19:00

  17. Gyöngykoszorú

  A Mente Fesztivál egyik pillére nem más mint a "Gyöngykoszorú találkozó" ami idén is megrendezésre kerül. Június 22.-én 12:00 órai kezdettel várjunk mindenkit a Marosfelfalusi Focipályán!

  A 17. Gyöngykoszorú találkozó az, ahol a néptánc, a népzene és a népdal varázslatos világa egyedülálló módon találkozik és összekapcsolódik. Ez az esemény különleges lehetőséget kínál a hagyományos magyar kultúra és művészetek megismerésére és átélésére.

  A Gyöngykoszorú találkozó lehetőséget teremt arra, hogy a magyar kultúra és hagyományok iránt érdeklődők együtt éljék át a néptánc, a népzene és a népdal művészetét. Ez a fesztivál egy olyan pillanata, amikor a múlt és a jelen találkozik, és együtt éljük meg a hagyományok örökségét.

  Gyertek, és tapasztaljuk meg együtt a Gyöngykoszorú találkozó varázslatos és sokszínű világát, ahol a néptánc, a népzene és a népdal együtt emelik a magyar kultúra zászlaját! Ez egy különleges alkalom, hogy megértsük és megéljük a hagyományok gazdagságát és varázsát, és együtt ünnepeljük a néptánc, a népzene és a népdal egyedülálló művészetét.

 • Vincze László 14:00 - 15:00
  Vincze László

  Bábszínház

  Bábszínház Vincze Lászlóval

  Minden gyereket és felnőttet nagy örömmel várunk a Június 22.-én 14:00 órától Marosfelfaluban megrendezett bábszínházi előadásra ahol nem más mint Vincze László fogja nekünk előadni a "Mátyás király és a kolozsvári bíró" című darabot!

  Vincze László egy elismert bábművész és művészeti vezető, aki jelentős szerepet játszott a romániai magyar bábjáték és színházi világ fejlődésében. Több mint három évtizede van jelen a színházi szcénában, és a Kolozsvári Puck Bábszínház meghatározó alakjaként ismert. Munkája során számos előadást rendezett és bábfigurát készített, melyekkel nemcsak a gyermekek, hanem a felnőttek szívét is megnyerte.
  Ezen kívül Vincze László az Agnus Rádió alapító tagjai közé tartozik, ahol a közösségi és kulturális élet gazdagításán dolgozott​

 • 17:00 - 19:00

  Táncház

  Nem maradhat el a Mente Fesztivál által évente megrendezett Táncház sem. Június 22. 17:00 órakkor várunk minden néptánc kedvelőt a Marosfelfalusi Focipályára.

   

  Egy este, ami az igazi magyar kultúra lényegét mutatja be! E program nem csupán a szórakozásról, hanem a közösségi összetartásról, a múlt és a jelen összefonódásáról szól.

  A tücsökszó és a holdfény közepette kezdődik a varázslat. A dallamos hegedűszó, a cimbalom zengése és a hagyományos hangszerek ritmusa magával ragadja a látogatót, és együtt mozog a táncossal a népzene sodrásában.

  Az esemény nem csupán egy estére szól; élményeket és emlékeket hagy maga után, amelyek örökre megmaradnak a résztvevők szívében. Azok számára, akik részt vesznek ezen az egyedülálló éjszakán, a Szabadtéri Táncház a magyar kultúra és hagyományok gazdagságát és melegségét nyújtja.

 • 19:00 - 21:00

  Five Relax koncert

  A Five Relax egy szászrégeni zenekar, amelyet Demeter Győző és Györke Francisc alapított. A jelenlegi formátumban nagyjából 3 éve játszanak, a zenetörténet hatalmas óceánjából ismert dalokat dolgoznak fel, de van saját szerzeményük is. A zenekar tagjai: Demeter Győző szólógitár, Francisc Györke gitár és ének, Benjamin Antal basszusgitár, Csegedi Szabolcs dob és Aszalos Ernő gitár és ének. Ez a banda igazi példája annak, amikor 5 zenét szerető férfi összejön és olyan légkört teremt, amitől otthon érezheti magát.

 • Varga Miklós és a Band 21:00 - 22:30
  Varga Miklós és a Band

  Varga Miklós és a Band

  Varga Miklós és a Band

  A Mente Fesztivál záró eseménye nem is lehetne más mint Varga Miklós és a Band előadása!

  Szeretettel várunk mindenkit Június 22.-én 21:00 órától a Marosfelfalusi Focipályára ahol együtt zárhatjuk  a 2024-es Mente Fesztivált, Varga Miklós és a Band kíséretében!

  A Varga Miklós és a Band 2005-ben jött létre.
  A mostani felállásban a rock legenda
  frontembert olyan kiváló zenészek kísérik, mint
  Kristóf Martin gitáros, Retzler Péter billentyűs,
  aki producerként és a zenekar vezetőjeként is
  segíti a Band munkáját, Berczelly Csaba
  basszusgitáros, Borbély Zsolt dobos, valamint
  Toldi Tamás vokalista, énekes.

 • 20:00 - 21:00

  Forgács Rudolf

  Forgács Rudolf, Humorista

  Mindenkit szeretettel várunk hogy együtt nevessünk Június 21.-én 20:00 órától Marosfelfaluban ahol Forgács Rudolf a 17. Erdélyi Humor fesztivál győztese fogja feldobni a napunkat!

  Forgács Rudolf, a Bikafalváról származó egyetemi hallgató és humorista, a 17. Erdélyi Humorfesztivál amatőr humoristák versenyének győztese. Bár mai napig nem biztos abban, hogy vicces, már gyermekkora óta inspirálják Rejtő Jenő könyvei és a Showder Klub adásai. Eleinte a zenére koncentrált, de egy sorsszerű döntés során a stand up világában találta meg igazi szenvedélyét. Rudolf célja, hogy hiteles és szórakoztató előadó legyen, aki képes a közönséget a mindennapi gondokból kiragadni egy nevetés erejéig. Hisz abban, hogy mindenből lehet viccet csinálni, de fontos odafigyelni arra, hogy az arányokat megőrizzük, és ne okozzunk fájdalmat a közönségnek.

 • Zoller Zsolt 21:00 - 22:00
  Zoller Zsolt

  Zoller Zsolt

  Zoller Zsolt

  Mindenkit nagy örömmel várunk Zaller Zsolt előadására Június 21.-én 20:00 órától Marosfelfaluban.

  Zoller Zsolt egy tehetséges magyar zenész és előadó, aki jelentős követőtáborral rendelkezik különböző platformokon. Karrierje során sokoldalú zenei produkciókkal szórakoztatja közönségét, és aktív jelenlétével kivívta a zeneipar és a közönség elismerését. Zsolt számos fesztiválon és rendezvényen lép fel, például a KeszthelyFesten, ahol mindig magas színvonalú műsorral várja a résztvevőket. Emellett humoros és kreatív tartalmaival is megnyeri rajongói szívét, így zenei pályafutása mellett közösségi média influencerként is sikeresen működik​.

 • V4 Kvartett 22:00 - 3:00
  V4 Kvartett

  Dj Pici

  Pici Buli!

  Szeretettel várunk mindenkit a Pénteki nap záróeseményére ahol DJ Pici-vel együtt szórakozhatunk! Az esemény Június 21.-én 22:00 órától Marosfelfaluban kerül megszervezésre!

  PICI(Varga Árpád) karrierje 2008 ban kezdődött, amikor még iskolásként, diáktársai és barátai szórakoztatása érdekében az iskolai szünetekben zenélt. A kezdetekben Kolozsvár kisebb szórakozóhelyein lépett fel. Azóta több száz fellépésen vett részt, a legkisebb szórakozóhelytől kezdve a legnagyobb fesztiválokig mindenhol megfordult, és képes volt emlékezetes hangulatot teremteni a résztvevőknek. Nagyon sok zenestílust játszik, de leginkább a közönséghez igazodik.

 • 20:00 - 23:00

  Gálaműsór - Heveder Zenekar

  Heveder Zenekar

  Szeretettel várunk mindenkit a Mente Fesztivál gálaműsorára Június 20.-án 20:00 órától Marosfelfaluban, ahol a Heveder Zenekar koncertjét halgathatjuk meg!

  A Heveder zenekar színes gönctől mentesen, egyszerűen akarja kifejezni magát. Muzsikálásukban nem a különcködést, hanem önmagukat vállalják; ezért – de nem csupán ezért – zenélési módjuk ízig-vérig erdélyi. Közös muzsikálásaik alatt érződik, hogy a zenei nyelvük a falut kiszolgáló cigánymuzsikusok zenei anyanyelvéből fakad.

  A zenekar 2002-ben alakult, a Háromszék TE. kísérőzenekaraként, a Heveder nevet 2008. augusztus 23-án Tusnádfürdőn, az Erdélyi Táncházasok Találkozóján tartott koncertjén vette fel. Számos táncház és népzenei találkozó házigazdájaként, illetve résztvevőjeként is ismertek.

  Fazakas Levente: hegedű, ének
  Molnár Szabolcs: hegedű, ének
  Fazakas Albert: brácsa, cimbalom
  Szilágyi László: brácsa, harmonika
  Bajna György: bőgő, gardon

   

  A gálaműsort állófogadás követi!

 • 17:30 - 19:00

  Legendák a pályáról: beszélegetés Hajnal Gyulával és Fodor Jánossal

  Csatlakozz hozzánk egy felejthetetlen beszélgetésre, ahol két erdélyi futballlegenda, Hajnal Gyula és Fodor János mesélnek pályafutásuk legemlékezetesebb pillanatairól és a labdarúgás jelenlegi állásáról. Hajnal Gyula, az AS Armata korábbi csillaga és a jövő sztárjainak felfedezője, valamint Fodor János, a Steaua Bukarest egykori játékosa és edző, betekintést nyújtanak a futball kulisszái mögé. Ismerd meg személyes történeteiket, tapasztalataikat, és tedd fel kérdéseidet a kötetlen beszélgetés során. Ez a beszélgetés nem csak a sportrajongóknak szól, hanem mindenki számára inspiráló lehet.

  A beszélgetés után közös meccsnézésre kerül sor: Magyarország-Németország mérkőzés.

 • 19:00 - 22:00

  Közös meccsnézés: Magyarország - Németország labdarúgó mérkőzés

  Gyere és töltsd velünk ezt az estét Disznajón, a Közösség Kovácsa Egyesület hangulatos helyszínén, ahol a magyar válogatott stuttgarti mérkőzését nézhetjük meg együtt a házigazda Németország ellen. Éld át a foci szenvedélyét, miközben élvezed a finom söröket és a hagyományos magyar kolbászokat. Az est fénypontja a stuttgarti mérkőzés lesz, amely során a sport szeretete és a közösségi szellem összehoz minket. Ne hagyd ki ezt a különleges lehetőséget, hogy együtt éljük át a futball varázsát!

  Az eseményt egy inspiráló beszélgetés előzi meg Hajnal Gyulával és Fodor Jánossal, ahol a legendás futballisták megosztják velünk élményeiket és gondolataikat a sport világáról. A beszélgetés 17 óra 30 perctől kezdődik.

 • V4 Kvartett 19:00 - 23:00
  V4 Kvartett

  In memoriam Rudolf Wagner Régeny - kamarazene est

  🎼 🎻 Kedden, 2024. június 18-án, este 7 órakor a V4 Vonósnégyes előadásában “In memoriam R.Wagner-Regény” kamarazene-estre kerül sor a Kultúrpalota kistermében.
  🎻 A vonósnégyes Bartók B., R.Wagner-Regény és L.van Beethoven műveit adja elő.
  Az esemény a "MENTE" fesztivál része.
  🎟️ Jegyek a Filharmónia jegypénztárában és online az Eventbook honlapján kaphatók:
  https://eventbook.ro/.../bilete-concert-cameral-18-iunie...

  A V4 kvartett előadásában halhatjuk:

  • Bartók Béla: III. vonósnégyes, Sz. 85
  • Rudolf Wagner-Regény: Vonósnégyes
  • Ludwig van Beethoven: a-moll vonósnégyes, op. 132

  A V4 Vonósnégyes 2021-ben alakult, és az együttes különlegessége abban rejlik, hogy a Visegrádi Négyek országaiban kiemelkedő zenészek egyedülálló együttműködését szimbolizálja. A kvartett tagjai, akik Magyarországot, Lengyelországot, Szlovákiát és a Cseh Köztársaságot képviselik, szenvedélyesen élesztik fel a régió gazdag zenei örökségét. Autentikus előadásaik a múlt gazdag hagyományaitól a jelen vibráló kompozícióiig terjednek, elvarázsolva a közönséget rangos európai fesztiválokon.

  Az együttes küldetése a kulturális csere elősegítése, amelyben kulcsszerepet játszottak a V4 jubileumi évében 2021-ben. A V4 Vonósnégyes, a tagországok zenei hagyományainak összefonódásával, új utakat nyit a zene segítségével, elősegítve egy sokszínűbb és együttérzőbb társadalom kialakítását.

  Az együttes nem csupán koncertjeikkel törekszik kulturális gazdagodásra, hanem elkötelezett az oktatás mellett is. Mesterkurzusokat és workshopokat tartanak a négy országban, nevelve ezzel a tehetségek következő generációját, és elmélyítve a kulturális kapcsolatokat a V4 régióban.

  Mint az európai egység és együttműködés szimbóluma, a V4 Vonósnégyes büszkén képviseli az eltérő EU-nemzetek harmonikus együttműködését. Az együttes emellett számos neves fesztiválon lépett fel, köztük a szlovák Levoca - Indian Summer Fesztiválon, a Domus Artis Fesztiválon Szlovákiában, a magyar MiraTone Fesztiválon és Akadémián, az EUFONIE Nemzetközi Zenei Fesztiválon, a Lutosławski Társaság Láncfesztiválján és a Rzeszow-i Zenei Ősz Fesztiválon Lengyelországban, valamint olyan híres koncerttermekben is játszottak, mint a budapesti Festetics Palota és a pozsonyi Prímási Palota.

  A V4 Vonósnégyes tagjai:

  Miranda Liu (USA/Magyarország) - hegedű
  Daniel Rumler (Szlovákia) - hegedű
  Tomáš Krejbich (Cseh Köztársaság) - brácsa
  Bartosz Koziak (Lengyelország) - cselló

  Jegyek elővételben kaphatóak itt: ITT

 • 19:00 - 20:00

  Bekecs Táncszínház

  Bekecs Táncszínház

  Mindenkit szeretettel várunk Június 18.-án 19:00 órától Marosvécsi kúltúrothonban a Bekecs Táncszínház előadására, ahol megtekinthetik a Bekecs Táncszínház "Kit Szerettél, Madách?" című sikeres előadását.

  Örök érvényű emberi konfliktusrendszert, az édesanyja és felesége szeretete közt őrlődő férfi drámáját jeleníti meg a Kit szerettél, Madách? című előadás, amelyet a drámaíró születésének bicentenáriuma alkalmából vitt színre a nyárádszeredai Bekecs Táncegyüttes.

  2007-ben alakultak, azóta is állandó székhelyük Nyárádszereda. 2014-ben részt vettek a Fölszállott a páva televíziós tehetségkutatón, ahonnan a legjobb külhoni táncegyüttesnek járó díjjal tértek haza.

  2017-ben felvették a Bekecs Néptáncszínház nevet, miután a néptáncelőadásokon túl táncszínházi produkciókat is színre vittek. Az együttes életében az elmúlt években több mint tizenöt önálló nagyműsor született, valamint táncosként részt vettek különböző színházi előadások megszületésében is.

  Feladatuknak érzik a magyarság szolgálatát. A nyárádmenti utánpótlás képzésen túl rendszeresen szórványprogramokat indítanak, nagy nemzeti turnékat szerveznek szerte a Kárpát-medencében, ahol évi kilencven-száz alkalommal lépnek színpadra.

  2023 májusa óta a Nyárádszeredai Önkormányzat alárendelt állami intézményeként működnek Bekecs Táncszínház néven.

 • V4 Kvartett 19:00 - 20:30
  V4 Kvartett

  V4 Kvartett koncert

  Szeretettel hívunk és várunk mindenkit a "V4 Kvartett előadására amely Június 17.-én 19:00 órától, amely a Marosvécsi Református Templomban kerül megszervezésre! A belépés ingyenes!

  A V4 kvartett előadásában halhatjuk:

  • Bartók Béla: III. vonósnégyes, Sz. 85
  • Rudolf Wagner-Regény: Vonósnégyes
  • Ludwig van Beethoven: a-moll vonósnégyes, op. 132

  A V4 Vonósnégyes 2021-ben alakult, és az együttes különlegessége abban rejlik, hogy a Visegrádi Négyek országaiban kiemelkedő zenészek egyedülálló együttműködését szimbolizálja. A kvartett tagjai, akik Magyarországot, Lengyelországot, Szlovákiát és a Cseh Köztársaságot képviselik, szenvedélyesen élesztik fel a régió gazdag zenei örökségét. Autentikus előadásaik a múlt gazdag hagyományaitól a jelen vibráló kompozícióiig terjednek, elvarázsolva a közönséget rangos európai fesztiválokon.

  Az együttes küldetése a kulturális csere elősegítése, amelyben kulcsszerepet játszottak a V4 jubileumi évében 2021-ben. A V4 Vonósnégyes, a tagországok zenei hagyományainak összefonódásával, új utakat nyit a zene segítségével, elősegítve egy sokszínűbb és együttérzőbb társadalom kialakítását.

  Az együttes nem csupán koncertjeikkel törekszik kulturális gazdagodásra, hanem elkötelezett az oktatás mellett is. Mesterkurzusokat és workshopokat tartanak a négy országban, nevelve ezzel a tehetségek következő generációját, és elmélyítve a kulturális kapcsolatokat a V4 régióban.

  Mint az európai egység és együttműködés szimbóluma, a V4 Vonósnégyes büszkén képviseli az eltérő EU-nemzetek harmonikus együttműködését. Az együttes emellett számos neves fesztiválon lépett fel, köztük a szlovák Levoca - Indian Summer Fesztiválon, a Domus Artis Fesztiválon Szlovákiában, a magyar MiraTone Fesztiválon és Akadémián, az EUFONIE Nemzetközi Zenei Fesztiválon, a Lutosławski Társaság Láncfesztiválján és a Rzeszow-i Zenei Ősz Fesztiválon Lengyelországban, valamint olyan híres koncerttermekben is játszottak, mint a budapesti Festetics Palota és a pozsonyi Prímási Palota.

  A V4 Vonósnégyes tagjai:

  Miranda Liu (USA/Magyarország) - hegedű
  Daniel Rumler (Szlovákia) - hegedű
  Tomáš Krejbich (Cseh Köztársaság) - brácsa
  Bartosz Koziak (Lengyelország) - cselló

 • 09.30

  Két Keréken a Felső-Maros mentén

  Két Keréken a Felső-Maros mentén

  Szeretettel hívunk és várunk mindenkit a "Két Keréken a Felső-Maros mentén" elnevezésű rendezvényünkre, amely 2024. június 16-án kerül megrendezésre. A túra Szászrégenből indul, és 30 km-es útvonalon haladva érinti a Felső-Maros mente különböző településeit, mint Marosfelfalu, Marosvécs, Holtmaros, Magyaró és Fickópataka, majd a célállomás a magyarói tó.

  Ez a túra több, mint egyszerű kerékpározás, ez egy igazi közösségi élmény, amely sportolásra és baráti hangulatú együttlétre biztat.

  A túrán résztvevők Fickópatakán frissítő vizet és gyümölcsöt kapnak, majd a végállomáson közös étkezést tartunk, ahol gulyáslevest és vizet kínálunk minden résztvevőnek.

  Fedezd fel a Felső-Maros mentét két keréken, élvezd a szabadban végzett sport örömét, és válj részévé ennek az izgalmas közösségi élménynek! A részvétel ingyenes, mindössze a jókedvedet és a sportosságodat kell hoznod!

  Gyere és légy része ennek a különleges napnak! Várunk szeretettel!

   

  Regisztrálj itt: REGISZTRÁCIÓ

 • 11:00 - 17:00

  Tóparti Családi Kikapcsolódás

  A Mente Fesztivál keretében idén egy igazán különleges, családi programmal várunk mindenkit a Magyarói tó partján!

  A napot egy izgalmas biciklitúrával indítjuk, ahol a környék legszebb tájait fedezhetjük fel együtt. A túra végén a tóparton vár majd bennünket a kajakozás élménye, amelyet a Szászrégeni Evezős Klub jóvoltából biztosítunk.

  Gyermekfoglalkozások a Creactivityvel

  Amíg a szülők eveznek, a gyerekek sem fognak unatkozni! A Creactivity csapata gondoskodik a kicsik szórakoztatásáról változatos és kreatív foglalkozásokkal.

  Kiknek ajánljuk?

  A programot elsősorban családoknak és gyerekeknek ajánljuk, de természetesen mindenkit szeretettel várunk, aki egy aktív és vidám napot szeretne eltölteni a szabadban.

  Töltsünk el egy felejthetetlen napot együtt a Mente Fesztiválon, ahol a mozgás öröme és a közös élmények garantáltak!

 • 18:00 - 22:00

  Felső-Marosmenti egyesített vegyeskar

  Felső-Marosmenti egyesített vegyeskar

  Mindenkit szeretettel várunk a Június 16.-án megrendezett előadásra melyen a Felső-Marosmenti egyesített vegyeskar fog elkápráztatni minket. Az esemény 18:00 órakkór kezdődik a Marosfelfalusi Templomban.

  A Felső-Maros menti egyesített vegyes kar különleges előadással készül a Mente Fesztiválra. A kórus tagjai Szászrégenből, valamint Beresztelkéről, Magyarrégenből, Marosfelfaluból, Disznajóról, Magyaróról és Körtvélyfájáról együtt mutatják be zenei hagyományainkat. A kórust Banga Gáspár Attila és Serfőző Madocsa irányítja.

  A vegyes kar nemcsak azzal a céllal jött létre, hogy fellépjen a Mente Fesztiválon, hanem a próbák által erősítik az identitást, a résztvevők gazdagítják a helyi kulturális életet, építik a közösséget. Az eseményen több mint 140 kórustag lép fel, akikkel a fesztiválon részt vevők együtt ünneplik, élik meg a zene összekötő erejét